
چرا بوئینگ از ۷۳۷ مکس دل نمی کند ؟
بوئینگ ۷۳۷ در اواسط دهه ۶۰ طراحی شد . از آن زمان تا کنون خیلی چیزها تغییر کرده است . این هواپیمای پرفروش، چهار نسل و دوازده مدل را تجربه کرده اما ساختار اولیه آن ثابت مانده است . بوئینگ همچنان زیر فشار مشکلات بوئینگ ۷۳۷ مکس است ولی چرا از آن دل نمی کند ؟
طراحی اولیه بوئینگ ۷۳۷ در سال ۱۹۶۷ و با هدف تولید یک هواپیمای منطقه ای با ۱۰۰ صندلی و برد ۲۸۵۰ کیلومتر انجام شد اما با گذشت زمان بوئینگ ۷۳۷ بارها کشیده تر و پرقدرت تر شد تا در دهه ۹۰ بوئینگ ۷۳۷ ان.جی با ۲۰۰ صندلی و برد ۵۰۰۰ کیلومتر به بازار آمد .
بین دهه ۹۰ و ۲۰۰۰ پروژه یلوستون به میدان آمد ، طرح بلند پروازانه بوئینگ برای تعمیرات اساسی کل مجموعه خود با سه مدل هواپیما که با جدیدترین فناوری های موجود انجام پذیر است ولی سوانح بوئینگ ۷۳۷ مکس و مشکلات بوئینگ ۷۸۷ در این روزها این پروژه را تحت تاثیر قرار داد و از زمان بندی اولیه اش دور کرد .
بوئینگ برای سایز متوسط خود به دنبال طراحی جدیدی است که به احتمال ۷۹۷ نامیده می شود . این هواپیمای متوسط در کنار ۷۳۷ برد کوتاه و ۷۷۷ برد بلند ، بوئینگ را به آرزویش می رساند . اگرچه برخی کارشناسان معتقدند که باید ۷۹۷ جایگزین ۷۳۷ شود تا این بدنامی به تاریخ بپیوندد ولی بوئینگ امید به بازگشت ۷۳۷ مکس دارد .
حذف یک خط تولید موفق مانند بوئینگ ۷۳۷ به حرف ساده است ولی در عمل هزینه های زیادی دارد که در حال حاضر برای بوئینگ امکان پذیر نیست . مدیران بوئینگ انتظار داشتند که با تحویل درخواست های ۷۳۷ مکس ، بودجه لازم برای شروع پروژه بوئینگ ۷۹۷ را به دست آورند ولی با بازار فعلی این امکان تا ۲۰۳۰ ممکن نخواهد بود .
یکی دیگر از دلایلی که بوئینگ به جای جایگزینی ۷۳۷ به روزرسانی آن را انتخاب کرد ، سهولت صدور گواهینامه و آموزش خلبانان بود. بی شک یک هواپیمای جدید در آسمان به معنای قبول ریسک جدید و آموزش خلبانان بی تجربه است .
چالش بوئینگ با ایرباس برای انحصار زدایی آن از بازار پس از بحران و ورود تولیدکنندگان جدید به بازار رقابت نیز از دیگر مشکلاتی است که بوئینگ درگیر آن است .